KELANTAN FORUM2U
Selamat datang Ke KELANTAN FORUM 2U** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan KELANTAN FORUM 2U.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .:KENALKAN DIRI ANDA:. KELANTAN FORUM 2U.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada : kelantanforum2u@gmail.com (forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli KELANTAN FORUM 2U dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki KELANTAN FORUM 2U tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari KELANTAN FORUM 2U ,GOMO KELATE GOMO....
KELANTAN FORUM2U

KELANTAN FORUM UNTUK ANAK KELANTAN,GOMO KELATE GOMO
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Facebook Kelantan Forum 2u
Radio IRDKFm Online
iRdk fM merupakan radio yang menggunakan sistem shoutcast dan bukannya radio komersial. Semua lagu2 yg disiarkan hanya bertujuan untuk promosi sahaja. Dapatkan CD yg original dikedai2 CD yg berhampiran
klik play jika radio tidak play secara automatik
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
pilih player pilihan anda jika player diatas bermasaalah
Berminat untuk letak radio & cbox diblog anda? klik
CODE
INFO RAKYAT DALAM KOMUNITI
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
MALAYSIA FORUM
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
[Click Here To Join Forum]
Please Donate This Forum
follow
Latest topics
Free counter and web stats

Share | 
 

 PENIPUAN INTERNET

Go down 
AuthorMessage
Admin Bomi
[admin]
[admin]
avatar

Posts : 93
Points : 216
Join date : 21/03/2011
Location : kuala krai

PostSubject: PENIPUAN INTERNET   Thu Mar 24, 2011 10:12 pm

Membaca berita mengenai penipuan menerusi internet memang menyedihkan, terutama yang melibatkan kecurian identity perbankan internet dan pelaburan berisko tinggi. Ada yang tertipu kerana mudah tergoda dengan keinginan untuk menang berjuta-juta ringgit atau terperdaya dengan tawaran pekerjaan yang lumayan mencecah billion ringgit.
Kebanyakan individu yang terperdaya dengan penipuan ini kerana kenaifan diri sendiri. Ramai yg begitu mudah tergoda oleh tawaran-tawaran yang dating melalui e-mel atau oleh kerana keinginan untuk cepat kaya dengan sekelip mata tanpa perlu berusaha gigih.
Sejajar dengan arus teknologi terkini, internet digunakan hampir 100 % dalam kehidupan harian manusia. Penipuan siber ini merupakan jenayah generasi moden yang semakin rancak menggoda masyarakat untuk keuntungan sendiri.
Oleh itu, pengguna internet perlu lebih peka dengan setiap e-mel yang diterima agar tidak termasuk dalam golongan individu yang tertipu dengan penjenayah generasi moden ini.

4 penipuan online yang paling popular
1. PHISHING SCAM
Penipuan ini menjadikan pengguna perbankan internet sebagai mangsa. Pengguna perbankan internet akan mendapat satu emel yang akan meminta mereka untuk mengesahkan kata laluan dan nama pengguna. Laman web ini akan meniru laman web sebenar bank tetapi ia akan mempunyai URL yang berlainan pada emel anda, sebagai contoh www. maybank2u. com. sedangkan URL sebenar adalah www. maybank2u .com.
Pengguna perlu membaca sesuatu link itu dengan baik sebelum memilihnya. Namun, browser seperti Firefox dan Google Chorme tidak mempamerkan laman web yang berbentuk penipuan seperti ini tetapi sebagai pengguna adalah tanggungjawab kita untuk berhati-hati. Sekiranya anda telah pun menjawab emel dengan memberikan kata laluan ini bermakna itu adalah hari terakhir anda melihat duit dalam akaun bank anda.
2. PENIPUAN 419 NIGERIA
Penipuan ini dinamakan sedemikian kerana orang yang terlibat akan didakwa di bawah akta 419 undang-undang Nigeria. Dalam emel itu mengatakan seseorang bangsawan dari benua Afrika meninggal dunia tanpa meninggalakan pewaris dan anda sebagai individu terpilih sebagai pewaris oleh penjaga harta tersebut. Kemudian anda perlu memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun penjaga harta untuk membolehkan pemprosesan dokuman harta berkenaan.
3. PENIPUAN KAD JEMPUTAN
Satu pesanan akan dihantar kepada emel anda supaya memilih link yang ada di dalam emel tersebut untuk memuat turun kad jemputan anda. Setelah anda memilihnya computer anda akan di saratkan dengan pelbagai malware yang kemudiannya akan menghantar maklumat peribadi anda kepada penciptanya. Maklumat yang dihantar tiada had, maklumat perbankan, maklumat peribadi, alamat, kata laluan untuk semua urusan peribadi anda dan lain-lain. Anda tidak boleh terlalu laju dalam memilih link tersebut, anda boleh melihat pada nama link tersebut dan kemudian melalukan pencarian melalui google untuk mendapatkan kepastian tentang web atau syarikat itu terlebih dahulu.
4. PENIPUAN PEKERJAAN
Anda pernah menerima emel yang menjanjikan pekerjaan dengan gaji yang lumayan? Kerja ini dikatakan sangat mudah untuk dibuat dan boleh dilakukan dari rumah, gaji sebanyak RM3,000 – RM5,000 sebulan! Namun, jika berminat perlu terlebih dahulu membayar wang untuk menunjukkan kesungguhan kita. Ingin dimaklumkan, tiada syarikat yang akan meminta anda untuk membuat bayaran ke dalam akaun mereka untuk mendapatkan temu duga. Tidak mungkin anda mendapatkan gaji yang sebegitu besar hanya dari rumah anda, sedangkan orang lain perlu berkerja bertahun-tahun lamanya untuk mendapatkan gaji yang sebegitu
Back to top Go down
View user profile
 
PENIPUAN INTERNET
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KELANTAN FORUM2U :: .::KOMPUTER DAN INTERNET::.-
Jump to: