KELANTAN FORUM2U
Selamat datang Ke KELANTAN FORUM 2U** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan KELANTAN FORUM 2U.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .:KENALKAN DIRI ANDA:. KELANTAN FORUM 2U.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada : kelantanforum2u@gmail.com (forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli KELANTAN FORUM 2U dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki KELANTAN FORUM 2U tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari KELANTAN FORUM 2U ,GOMO KELATE GOMO....
KELANTAN FORUM2U

KELANTAN FORUM UNTUK ANAK KELANTAN,GOMO KELATE GOMO
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Facebook Kelantan Forum 2u
Radio IRDKFm Online
iRdk fM merupakan radio yang menggunakan sistem shoutcast dan bukannya radio komersial. Semua lagu2 yg disiarkan hanya bertujuan untuk promosi sahaja. Dapatkan CD yg original dikedai2 CD yg berhampiran
klik play jika radio tidak play secara automatik
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
pilih player pilihan anda jika player diatas bermasaalah
Berminat untuk letak radio & cbox diblog anda? klik
CODE
INFO RAKYAT DALAM KOMUNITI
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
MALAYSIA FORUM
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
[Click Here To Join Forum]
Please Donate This Forum
follow
Latest topics
Free counter and web stats

Share | 
 

 Cara Lajukan Internet

Go down 
AuthorMessage
Admin Bomi
[admin]
[admin]
avatar

Posts : 93
Points : 216
Join date : 21/03/2011
Location : kuala krai

PostSubject: Cara Lajukan Internet   Sat Mar 26, 2011 3:20 am


Assalamualaikum dan selamat sejahtera webmaster ucapkan. Petang ni saya nak bagi serba sedikit tentang cara untuk melajukan capaian Internet anda. Harap info yang diberikan dapat menambahkan lagi pengetahuan kita.

1) Defaulkan wallpaper anda, biarkan kosong. Bagi Windows 98/ME/2K, default wallpaper ialah warna biru muda. Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defautnya ialah gambar Bliss. Jika gunakan wallpaper, terutamanya yang berwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa melayari Internet.

2) Klik Start / Run dan taip msconfig. Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda. Semakin kurang yang keluar pada Startup anda, semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site di dalam Internet.

3) Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari Internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari Internet jangan buka software yang lainseperti satu lagi window bagi Internet Explorer kerana ini akan melambatkan Internet anda.

4) Clearkan segala benda yang terdapat dalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke Internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start / Settings / Taskbar and Start Menu / Advanced dan klik clear.

5) Apabila anda connected daripada Internet lebih daripada dua jam, restart komputer anda dan reconnect kembali. Jika anda terus melayari Internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akann mula terasa data / connection anda mula menjadi perlahan.

6) Jika anda menggunakan dial up dan menggunakan modem internal/external, jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda di update kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama. Justeru itu anda hendaklah mendapat update file yang updated daripada manufacturer modem tersebut.

7) Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer pada Desktop dan klik Properties, klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play Animations, Play Sounds, Play Videos, Show pictures, Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika anda mendapati site itu tidak memaparkan gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan Internet anda semasa loading site.

Cool Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No..Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda.

9) Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus.

10) Jangan install game didalam PC anda walaupun mempunyai hard disk yang besar.Biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam etc
klau x faham leh tanya Admin Hos Getah Laughing

SUMBER : ADMIN HOS GETAH
Back to top Go down
View user profile
Admin Bomi
[admin]
[admin]
avatar

Posts : 93
Points : 216
Join date : 21/03/2011
Location : kuala krai

PostSubject: Re: Cara Lajukan Internet   Sat Mar 26, 2011 3:27 am

SAMBUNGAN DARI HOS GETAH

- Klip start dan pergi ke Run

- Taip regedit dan klik ok.

- Klik pada HKEY_LOACAL_MECHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ContentIndex.

- Tukar value StartupDelay kepada 4000 (duble click pada StartupDelay untuk mengubah nilai value).

- Akhir sekali restart komputer anda untuk mengaktifkan perubahan setting tersebut rabbit
Back to top Go down
View user profile
 
Cara Lajukan Internet
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KELANTAN FORUM2U :: .::KOMPUTER DAN INTERNET::.-
Jump to: